5G’nin artıları ve eksileri nelerdir?
Herkese selamlar uzun bi aradan sonra tekrar birlikteyiz, bu gün 5G’yi ele alıyoruz. 5G’nin Hayatımıza girmiş olmasıyla bizi gelecekte ne gibi şeyler bekliyor bu gün bunu konuşacağız, vakit ayırdığınız için teşekkürler.
Öncelikle Türkiye’de ki 5G hizmeti şu an ne durumda bunu ele alalım:
TÜRKİYE’DE 5G
Kısaca değinmek gerekirse, Türkiye’de 5G hizmeti genel olarak kullanılmıyor, sadece belli başlı havaalanlarında var. 29 Temmuz 2022 tarihinde ilk defa İstanbul Havalimanı’nda kullanıma açılmakla birlikte diğer havaalanlarına da sırayla dağıtılmıştır. Fakat Türkiye’nin genel olarak bir 5G şebekesi yoktur. Gelecekte neden olmasın?
5G’nin artılarına gelecek olursak
G adı üzerinde “5" sayısı ile birlikte 4G, 4.5G, 3G gibi teknolojilerden daha yeni ve gelişmiş bir sürümdür. 5G diğer sürümlere nazaran hız konusunda önemli bir yol kat ederek, teorik olarak, saniyede 10GB’a kadar ulaşabiliyor. Bununla beraber, gecikme ve ping süresi olabildiğince düşük seviyelere indirgenmiştir. Düşük gecikme, insanları bir ağa birden fazla cihazın bağlanması konusunda teşvik ederek, bir ağda çok sayıda cihazın bağlı olarak çalışmasını sağlıyor. Biliyorsunuz ki kullandığım 4.5G ve 4G ile bu biraz hayal oluyor. Kendi LTE verinizi sadece 1 kişiyle bile paylaştığınızda bağlantıda bariz bir yavaşlamaya sebep oluyor.
5G’nin bant genişliği sayesinde de, veri aktarımı ve donma, kasma gibi problemler ortadan kalkıyor. 5G ile birlikte “Yüksek Güvenilirlik (Ultra-Reliable)” teknolojisi de, güvenlik kısmında bizi karşılıyor. Bu sayede verilerimiz daha güvenle taşınıp sorunsuz bir aktarımdan geçerek karşıya aktarılıyor.
“Enerji ve Güç Tüketimi” kısmında ise bizi “Ağ Dilimleme (Network Slicing)” teknolojisi karşılıyor. Bu teknoloji, 5G ağının sanal olarak farklı dilimlere ayrılarak her dilimin belirli bir hizmet için optimize edilmesi anlamına gelir. Bu, örneğin, bir dilim düşük gecikme süreleri gerektiren otonom araçlar için ayrılırken, başka bir dilimin yüksek bant genişliği gerektiren video akışı için kullanılabilmesi demektir.
Bunlar ve bunun gibi yeni yeni bir çok özellik de 5G beraberinde tüm dünyaya yayılarak yeni bir pazar oluşturup, ülkelerin piyasa ve ekonomilerine büyüme potansiyeli tanımıştır.
5G’nin iyi yanları bittiğine göre, şimdi sırada kötü yanları var.
5G’nin kötü yanları
5G teknolojisinin ülkemizde olmamasının temel sebebi olabilecek şeylerden biri de maliyetidir. 5G hatlarının kurulması, kabloların ve altyapının 5G hızı destekleyecek hale gelmesi vs. vs. bunlar hep para. Kullandığımız cihazlarda şu an için 5G desteklemiyor olabilir, elimizdekileri de yenilemek gerekebilir… Ayrıca 5G’nin çalışması için çok sayıda baz istasyonu ve daha sık ve zor bi planlama lazım, bu da şehir planlamalarında bi zorluk çıkarabilir.
5G Yüzünden bu kadar cihazın konumlandırılmasıyla maruz kalınan radyasyon oranı da git gide artıp, bir yerde insan sağlını kötü etkilemeye başlayacaktır. Tüm bunlara alışmak insanlar için de zorlu bir süreç oluşturacaktır.
İyi kısımlarda bahsettiklerimin tam tersleri de bu hizmet teknolojisinin kötü birer yanıdır elbet. Yazımın sonuna geldik buraya kadar okuduysanız, size minnettarım. Bir daha ki sefere görüşmek üzre hoşçakalın…